Σε σύγκριση με τα συστήματα που βασίζονται στην ορυκτή ενέργεια, που είναι πεπερασμένη και όλο και ακριβότερη, τα ηλεκτρικά γίνονται πιο οικολογικά, διότι οι ΑΠΕ αναπτύσσονται συνεχώς. Συμπερασματικά, σε λίγα χρόνια δεν θα παράγεται καθόλου καυσαέριο από την παραγωγή ρεύματος.
Τα χρήματα που πληρώνετε μηνιαίως για το καταναλωμένο ρεύμα, παραμένουν στην χώρα, αφού το ρεύμα παράγεται στην Ελλάδα και δε χάνονται θέσεις εργασίας. Εκτός αυτού, το ρεύμα είναι φθηνό και το νυχτερινό ρεύμα έχει τη μισή τιμή. Σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, το μέλλον φαίνεται να διαμορφώνεται ευοίωνο. Όχι βέβαια με καθοδικές τιμές, αλλά λόγω της υποχρέωσης του κράτους να παρέχει εσαεί ρεύμα και νερό στους πολίτες του, τα κοινωνικά αυτά αγαθά, που θα είναι πάντα ευκαταφρόνητα για όλα τα βαλάντια.
Η χρήση του νυχτερινού ρεύματος είναι μεγάλης σημασίας, καθώς θα είναι πάντα φθηνότερο, επειδή παραμένει ανεκμετάλλευτο από τους καταναλωτές και ουσιαστικά είναι σαν να πετιέται κάθε βράδυ από τους παρόχους του. Επιπλέον, το περισσότερο κρύο είναι τη νύχτα ενώ όλα τα συστήματα θέρμανσης είναι πλέον εξαρτώμενα από το ηλεκτρικό ρεύμα. Φυσικά αυτό δεν δίνει συγχωροχάρτι στα πεπερασμένης τεχνολογίας συστήματα θέρμανσης που είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα.
Τα είδη ηλεκτρικής θέρμανσης

- Τα λεγόμενα Fan coil είναι συστήματα που λειτουργούν συμβατικά, δηλαδή με εισροή κρύου αέρα από το δάπεδο και τον στέλνουν ψηλά με ανεμιστήρα. Έχουν μεγάλη κατανάλωση και δημιουργούν ρεύμα αέρος, που μεταφέρει και ανασηκώνει τη σκόνη στο χώρο. Καταλαμβάνουν επίσης πολύ χώρο.
- Τα αερόθερμα δεν ενδείκνυνται για πλήρη θέρμανση και δεν μπορούν να λειτουργούν για πολλές ώρες. Είναι βέβαια φθηνά για να αποκτηθούν, αλλά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος.
- Οι θερμοπομποί είναι μια φθηνή απομίμηση της υπέρυθρης τεχνολογίας. Ζεσταίνουν εντελώς συμβατικά με κοινές ηλεκτρικές αντιστάσεις στο εσωτερικό τους. Είναι ασύμφοροι στην κατανάλωση και πολλές φορές λόγω της μεγάλης ισχύος (άνω των 2000 Watt) δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις καλωδιώσεις του σπιτιού.
- Οι Θερμοσυσσωρευτές είναι μια καλή επιλογή διότι λειτουργούν ακτινοβολικά, έχουν ένα ποσοστό υπέρυθρης περίπου στο 45 % και δίνουν γλυκιά ζέστη. Έχουν μεγάλο όγκο και αρκετά μεγάλη κατανάλωση, χρειάζονται τριφασικό ρεύμα. Έχουν πλέον απαγορευτεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
- Τα κλιματιστικά και τα Inverter έχουν υψηλή κατανάλωση και δημιουργούν μεγάλο ρεύμα αέρος, που μεταφέρει και επανακυκλοφορεί τη σκόνη και τα βακτήρια στο χώρο. Ζεσταίνουν μόνο τον αέρα, με ποσοστό υπέρυθρης 0 %, γι αυτό και δεν ζεσταίνουν τα τοιχώματα και ο χώρος κρυώνει γρήγορα αφού τερματίσουμε τη λειτουργία τους. Δεν αποδίδουν όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή και χρειάζονται ετήσια συντήρηση. Η πιο αφύσική και ανθυγιεινή μορφή θέρμανσης στην αγορά.
- Οι αντλίες θερμότητας άρχισαν να πωλούνται ευρέως και στην Ελλάδα με καθυστέρηση 30 ετών και για τους λάθος χώρους. Είναι βεβαίως οικονομικές στην κατανάλωση, δεν είναι κάποια νέα τεχνολογία και ενδείκνυται για πολύ μεγάλους χώρους, μονοκατοικίες, για κεντρική χρήση σε πολυκατοικίες, κτίρια γραφείων κλπ. Το κόστος αγοράς είναι απαγορευτικό για χώρους κάτω των 200-300 τμ.
- Οι λυχνίες αλογόνου, και υπέρυθρης που εκπέμπουν κόκκινο φώς, δεν ενδείκνυνται, διότι δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που ενοχλεί τον άνθρωπο και παράγουν δυνατό κόκκινο φώς που ενοχλεί στα μάτια και μπορεί να επιφέρει καταρράκτη.
- Οι λυχνίες αλογόνου, και υπέρυθρης που εκπέμπουν κόκκινο φώς, δεν ενδείκνυνται, διότι δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που ενοχλεί τον άνθρωπο και παράγουν δυνατό κόκκινο φώς που ενοχλεί στα μάτια και μπορεί να επιφέρει καταρράκτη.
- Τα υπέρυθρα πάνελ τοίχου (σε μορφή πίνακα), είναι μία καλή επιλογή. Χωρίς εκπομπή φωτός, εκπέμπουν 85% υπέρυθρη, 100% θερμική ενέργεια, δημιουργούν γλυκιά ζέστη. Έχουν όμως υψηλό κόστος και μεγάλο μέγεθος.
- Τα υπέρυθρα πάνελ υψηλής θερμοκρασίας (μακρόστενα που τοποθετούνται ψηλά στον τοίχο), είναι μία καλή επιλογή. Χωρίς εκπομπή φωτός, εκπέμπουν 85% υπέρυθρη, 100% θερμική ενέργεια, δημιουργούν γλυκιά ζέστη. Έχουν όμως υψηλό κόστος και μεγάλο μέγεθος.
- Τέλος, τα υπέρυθρα πάνελ υψηλής θερμοκρασίας με κεραμική τεχνολογία, χωρίς εκπομπή φωτός, που προσφέρουν 85% υπέρυθρη, 100% θερμική ενέργεια, με γλυκιά ζέστη, είναι μία επιλογή σωστή που έχει χαμηλό κόστος και πολύ μικρό μέγεθος. (για περισσότερες πληροφορίες: ceramic sun.gr).
Τα τρία τελευταία συστήματα επαρκούν πλήρως για τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας, καθώς λειτουργούν όπως ο ήλιος, με τη μεγαλύτερη υπέρυθρη ακτινοβολία ζεσταίνοντας απευθείας και υγιεινά τον άνθρωπο, που μπορεί να συγκριθεί με ένα τζάκι σε κάθε δωμάτιο χωρίς καυσαέρια.
Στην Ελλάδα κατά μέσο όρο η ηλεκτρική ισχύς που απαιτείται από μία υπέρυθρη θέρμανση για να θερμάνει με ρεύμα 1 τμ. είναι από 60 - 100 Watt και εξαρτάται από την ποιότητα κατασκευής και θερμομόνωσης του κτιρίου.
Συλλογιστείτε ότι στη Γερμανία η ισχύς αυτή είναι το ανώτερο 60 Watt ανά τμ!
Αυτό δηλώνει ότι τα κτίρια μας δεν έχουν κατασκευαστεί σωστά και δεν έχουν καθόλου προστασία από τις εξωτερικές συνθήκες και την υγρασία.
Επίλογος
Φυσικά όλα τα συστήματα μπορεί να είναι επαρκή, καθώς προσφέρουν ζέστη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Τα περισσότερα όμως συμβατικά συστήματα λειτουργούν με τη θέρμανση του αέρα, γεγονός που επιφέρει σαφώς μεγαλύτερη κατανάλωση και τα χειρότερα αποτελέσματα στην ποιότητα της ζέστης. Ωστόσο, η επιλογή είναι πάντα μια προσωπική υπόθεση.
Σας συμβουλεύουμε πρώτα να επενδύσετε τα χρήματα σας για να μονώσετε πλήρως την κατοικία σας θερμικά. Το κόστος αυτό είναι ανταποδοτικό, θα αυξήσει την αξία της και θα μειώσει το φόρο ακίνητης περιουσίας βάση της νέας νομοθεσίας στο μέλλον.
Τότε το ενεργειακό κόστος για θέρμανση και ψύξη μειώνεται με οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης κατά περίπου 70%!
Σκεφτείτε πως αν η κατοικία σας είναι πλήρως μονωμένη και εγκαταστήσετε ΑΠΕ, πχ. φωτοβολταϊκά και υπέρυθρη θέρμανση, θα έχετε για μια ζωή μηδενικό κόστος ενέργειας για θέρμανση και ψύξη με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.