Η ζέστη έχει να κάνει άμεσα με την υγεία και την ευεξία γεγονός το οποίο ο άνθρωπος το γνώριζε αυτό πάντα ενστικτωδώς. Κανείς δεν θέλει να τρέμει και όταν έχει κρύο, αναζητά αυτόματα μια πηγή θερμότητας. Η ζέστη κάνει απλά καλό, αλλά και συμβάλλει πολύ στην συναισθηματική μας ευεξία. Το ότι η ζέστη μπορεί να προωθήσει την υγεία και την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, γνώριζαν σχεδόν όλοι οι πολιτισμοί όλων των εποχών, και ανέπτυξαν άπειρες μεθόδους για να τροφοδοτήσουνμε θερμότητα το σώμα σε συγκεκριμένα σημεία ή στο σύνολό του. Οι θερμικές εφαρμογές χρησιμοποιούνταν τότε για να χαλαρώσουν τους ιστούς, να ανακουφίσουν τον πόνο και να καθαρίσουν το σώμα.
Στις μέρες μας, παρέχουν τρόποι μετάδοσης θερμότητας και ειδικά με υπέρυθρη ακτινοβολία, ένα εκπληκτικά ευρύ φάσμα εφαρμογών.
Μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και την παροχή ιχνοστοιχείων στους ιστούς, να «καθαρίσουν» τα μεσοκυττάρια διαστήματα, να τονώσουν τον μεταβολισμό και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η υπέρυθρη ακτινοβολία που χρησιμοποιείται στις διαθερμίες, επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης ουλών, διαστρεμμάτων, καταγμάτων, οιδημάτων και αρθρίτιδας.
Οι αθλητές υπόκεινται σε διαθερμίες με υπέρυθρες μετά από έντονη προπόνηση, καθώς η ακτινοβολία χαλαρώνει και αναπλάθει τους μύες.
Όσοι υποφέρουν από κρύα άκρα, μυϊκά τραβήγματα και ρευματισμούς μπορούν να ωφεληθούν από αυτήν.
Επιπλέον, η υπέρυθρη θέρμανση είναι ιδανική για όσους πάσχουν από άσθμα και για όσους φορούν φακούς επαφής, καθώς δεν ανακινεί τη σκόνη και δεν αφυδατώνει τα μάτια.
Επιπλέον, η υπέρυθρη θερμότητα μπορεί να χαλαρώσει τους μύες και ανακουφίζει τον πόνο.
Η τακτική χρήση υπέρυθρης, ως εκ τούτου, μπορεί να είναι ένα πολύτιμο συστατικό των μεμονωμένων εννοιών θεραπείας σε πολλές ασθένειες και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην υγειονομική περίθαλψη.
Ως εκ τούτου η επίδραση θερμότητας, ιδίως στο κέλυφος του σώματος (δέρμα), καθιστά την υπέρυθρη θερμότητα ως ένα επιπλέον πλεονέκτημα στο πλαίσιο θεραπείας των πολλών μακροχρόνιων ασθενειών.
Μπορεί με τακτική χρήση:
- να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα
- να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και να βελτιώσει το μεταβολισμό
- να ελαττώσει την ένταση ινομυαλγιών, να χαλαρώσει τους κουρασμένους μυς από σωματική κόπωση και να ανακουφίσει από πόνους στην πλάτη
- να προωθήσει μέσω της έντονης εφίδρωσης, τον καθαρισμό και την αποτοξίνωση του οργανισμού και έτσι να συμβάλει στην απώλεια βάρους
- να επηρεάσει θετικά τη θεραπεία των ασθενειών του δέρματος
Η διαμονή στην υπέρυθρη ακτινοβολία ισοδυναμεί του αποτελέσματος μιας ελαφρά καρδιαγγειακής προπόνησης αντοχής.
Αν θέλει κάποιος μία βαθιά και ανεκτή θερμότητα του σώματός του, είναι απαραίτητο ένα θερμο-ουδέτερο περιβάλλον (θερμοκρασία αέρα 27-37 ° C).
Έτσι, αρχικά σε μια κατάσταση στην οποία το σώμα δεν τροφοδοτείται από κάποια θερμότητα, το σώμα είναι σε θερμική ισορροπία με το περιβάλλον του και το αίμα μπορεί να ρέει ελεύθερα μέσα στο σώμα.
Αν τώρα μια συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος (ιδανικά κεφάλι και χέρια) θερμαίνεται με υπέρυθρη ακτινοβολία, σε όχι περισσότερο από περίπου 10 έως 12% της ολικής επιφάνειας του δέρματος, το θερμο-ουδέτερο αίμα αναμιγνύεται (περίπου στο 90% της επιφάνειας του δέρματος) στη συνέχεια με θερμό αίμα (από 10 έως 12% της επιφάνειας του δέρματος).
Το σύστημα συναγερμού ρύθμισης θερμοκρασίας μέσα στο ανθρώπινο σώμα δεν θα ξεκινήσει, διότι μια μικρή εισροή θερμότητας από το αίμα στο εσωτερικό του σώματος είναι επιτρεπτή. Η θερμοκρασία στον πυρήνα του σώματος, στη συνέχεια αυξάνεται συνεχώς από την αρχή, αργά και σταθερά. Λόγω της μεταβολής της κυκλοφορίας και κατανομής του αίματος,η θερμότητα παρέχεται στη συνέχεια σταδιακά και διανέμεται από το εσωτερικό προς το εξωτερικό του σώματος. Αυτό επιφέρει μια αύξηση της θερμοκρασίας σε ολόκληρο το σώμα (πυρήνας του σώματος και κέλυφος σώματος).
Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την έκθεση του σώματός μας στην υπέρυθρη ακτινοβολία.